Dotik enosti skozi Reiki terapije

Življenje nam s situacijami nastavlja ogledalo, da lahko v njem uzremo svoj resnični jaz. Najhitreje to doseže, ko nam podari ljubezen. (SIJ)

Reiki simbol Cho Ku Rei. Foto: Igor Urbančič

Kaj je Reiki?

Ime Reiki izhaja iz Japonske, sestavljena je iz dveh japonskih besed: rei, ki pomeni  »božja modrost« (nadnaravna inteligenca) in ki, ki označuje »življenjsko energijo«. Reiki je torej  duhovno vodena univerzalna življenjska energija, ki je navzoča v vseh živih bitjih, brez nje ni življenja. Pri izvajanju Reikija jo prejemnik prejme v koncentrirani obliki. Lahko jo imenujemo tudi energija čiste ljubezni.

Kaj Reiki ni?

Reiki ni religija, ni doktrina, ni vera, ni masaža, ni refleksoterapija ali druga fizična terapija.

Zakaj izbrati Reiki terapijo?

Ker je naravna, univerzalna metoda, pri kateri se ne uporablja nobenih pripomočkov. Prejme jo lahko vsakdo ne glede na starost. Je nežna in popolnoma neškodljiva, brez stranskih učinkov. Lahko se jo kombinira z ostalimi terapevtskimi metodami.

Ker ima svojo inteligenco, uravnovesi energetske centre (čakre) v naših telesih, s tem preprečuje ali odpravlja energetske blokade v telesu in prepreči, da v njem nastajajo neravnovesja, ki vodijo v bolezen. Na takšen način deluje na vseh nivojih: fizičnem, čustvenem, mentalnem, duševnem in duhovnem.

Reiki terapija omogoča, da se v telesu vzpostavijo pogoji, ob katerih se prejemnik nadalje zdravi sam. Pri Reikiju se vzpostavi povezava z nam lastno sposobnostjo zdravljenja, ki jo ima vsakdo izmed nas.

Zdravilna moč ene najstarejših metod polaganja rok Reiki je znana že tisočletja in izvira iz Tibeta in Indije. Poznali so jo tudi na Kitajskem, Egiptu, Rimu, Grčiji.

Reiki načela:

 • ne jezi se;
 • ne delaj si skrbi;
 • pošteno opravljaj svoje delo;
 • spoštuj učitelje, starše in starejše;
 • izrazi hvaležnost in spoštovanje do vseh živih bitij.

Reiki tretma

Pri Reiki terapiji je izvajalec le kanal, ki usmerja univerzalno življenjsko energijo v prejemnika na telesni, čustveni, mentalni in duhovni ravni,  tako da polaga dlani:

 • na njegovo telo;
 • nad njegovo telo;
 • na daljavo.

To je tudi osnovna razlika me Reikijem in drugimi načini tovrstnih terapij. Reikist namreč ne pošilja prejemniku svoje energije, ampak je samo prevodnik čiste univerzalne energije. Gre za proces kanaliziranja zdravilne energije. Reiki deluje ne glede na to, ali vanj verjamete ali ne.

Primer osebne uporabe Reiki energije v vsakdanjem življenju je, ko se udarimo, in takoj, podzavestno na obolelo mesto položimo dlan. Pri tem začutimo olajšanje, brez da bi pomislili na učinek. Vse deluje avtomatično, podzavestno. In pri Reiki terapiji gre za enak proces.

Terapevtove dlani med terapijo sevajo biomagnetne Alpha in Theta valove na frekvencah od 7 Hz do 10 Hz.

Terapijo izvajam v duhovno celostnem polju v določenem zaporedju ali se glede na stanje, ki ga zaznam,  posameznim delom telesa posvetim različno dolgo časa. Čas terapije 60 min / vrednost 45 eur. Čas terapije 30 min / vrednost 30 eur. Sprejemam prostovoljne prispevke.

Pomembno: na dan terapije in nekaj dni po terapiji je priporočljivo pitje vode v količinah, večjih od običajnih.

Reiki je najuspešnejši: pri odpravljanju

 • tesnobe;
 • stresa;
 • izgorelosti;
 • utrujenosti;
 • blagodejen je pri žalujočih, saj jim pomaga pri hitrejšemu vzpostavljanju porušenega psihičnega ravnovesja.

Omogoča globoko sprostitev, tako da se prejemnik odpre in sprejme univerzalno energijo kolikor jo potrebuje.

Reiki je odlična metoda pri odpravljanju treme in napetosti pred nastopi, posebno otroci so zelo, zelo dovzetni.

Število tretmajev je odvisno od vsakega posameznika, vendar že po prvem tretmaju občuti razliko v splošnem počutju, ki je le površinski odraz globokega notranjega dogajanja.

Kateri so še učinki Reiki-ja?

 • Izboljša imunski sistem in psihofizično stanje;
 • izboljša energetski pretok skozi energetske centre in jih istočasno uravnava;
 • pomaga pri ozaveščanju čustvenih, miselnih in vedenjskih vzorcev;
 • sprošča napetost mišic;
 • poveča samozaupanje;
 • spodbuja kreativnost;
 • odpiranje ljubezni, tako v odnosu do drugih kot do sebe;
 • pomaga pri odpravljanju motenj frigidnosti;
 • povežemo se s svojim notranjim izvorom.

Ali je mogoč Reiki  tudi na daljavo?

Živimo v enotnem polju, ki ga matematično dokazuje tudi kvantna fizika. V tem polju smo vsi med seboj nevidno povezani na energetski ravni, zato je fizična razdalja povsem nepomemben dejavnik pri posredovanju Reiki energije na daljavo. Tretma na daljavo je povsem enakovreden tretmaju s fizičnim polaganjem rok.

Ta proces je tudi najpreprostejši način, da izkusimo iluzijo medsebojne ločenosti.

Izvajalec potrebuje ime in naslov prejemnika, prejemnik osebno prejme natančna navodila glede poteka terapij, ki  se izvajajo v časovnih presledkih, prilagojene vsakemu posamezniku. Čas 40 min -vrednost 30 eur; čas 60 min – vrednost 45 eur. Pri večkratnih zaporednih terapijah se vrednost prilagodi.

Etika izvajalca

Pri Reikiju je izvajalec dolžan upoštevati visoka etična načela, zato potrebuje soglasje prejemnika za izvajanje Reikija. Reiki se ne izvaja osebi na podlagi pobude s strani tretje osebe, brez vednosti osebe kateri se bo Reiki izvajal. Izjeme so mladoletni otroci, kjer se Reiki lahko izvede na pobudo staršev ali skrbnikov.

Z Reikijem posegamo v biopolje posameznika, zato je njegovo privoljenje obvezno. Je izraz njegove svobodne volje, ki se ne glede na okoliščine, vedno spoštuje.

Kaj pravi uradna medicina o koristnosti Reikija?

Po podatkih Združenja ameriških bolnišnic so leta 2007 v 800 bolnišnicah svojim pacientom kot enakovredno standardno storitev nudili tudi Reiki. Poročilo navaja, da Reiki terapije zmanjšujejo stres, depresijo, izboljšajo apetit, spanje, poročajo tudi o zmanjševanju stranskih učinkov po terapijah s sevanji, vključno s kemoterapijo, ter pri uživanju  zdravil.

Prav tako Reiki nudijo v številnih bolnišnicah v Veliki Britaniji. Tudi v Kanadi vse več bolnišnic odpira vrata Reikiju.

Reiki po svetu cenijo tudi pri paliativni oskrbi bolnikov.

MacArthur medicinski center za zdravljenje raka iz Sydneja, Avstralija, ki je razvrščen med 30 najbolj tehnološko naprednih centrov za zdravljenje raka na svetu, prav tako v centru kot dopolnilno terapijo, med drugim izvaja tudi Reiki terapije.

Pokukajmo v kratko zgodovino te metode …

Zdravilna moč ene najstarejših metod polaganja rok Reiki je znana že tisočletja in izvira iz Tibeta in Indije. Poznali so jo tudi na Kitajskem, Egiptu, Rimu, Grčiji. Za preporod te metode je zaslužen dr. Mikao Usui (1865‒1926) iz Japonske, ki je metodo dopolnil prek njegovih učencev, potem pa se je razširila po vsem svetu. Dr. Mikao je vodil krščansko semenišče v Kjotu na Japonskem ob koncu 19. st. V iskanju odgovora na vprašanje svojega učenca kakšno vrsto zdravljenje je uporabljal Jezus, se je odpravil na 25-letno popotovanje na vzhod, ki ga je zaključil na gori Mount Kurama-Yama. Tam je v osami in meditaciji 21. dne prejel še metodo uporabe simbolov in tehnike prenosa znanja na svoje učence. S širjenjem pridobljenega znanja je postal utemeljitelj Reiki gibanja.

Izjave strank

“Naša najstnica je pri osebni telovadbi nenadoma izgubila več kilogramov. To je kmalu vplivalo tudi na njeno splošno zdravje – telo je pešalo – in psihično je bila obremenjena, saj so se možgani spravili v boj in reševanje. Bolj kot je izgubljala težo, bolj je izgubljala tek. Pritoževala se je, da težko zaspi.Zelo napormo je tudi za celo družino, saj je vsak obrok muka.

Potarnala sem Ireni in se je ponudila, bi ji en teden pošiljala energijo enkrat na dan. Čeprav je Irena daleč od nas, sem rada sprejela ponudbo, saj sem rabila optimizem. Vsak večer ob 8.30, ko je naša hči v postelji, ji je Irena poslala energijo, in se je njeno  telo končno začelo krepiti. Bolj ko se telo bliža normalni teži, bolj se tudi psihično pozdravi.

Na pregledu pri specialistki smo vsi ostali zelo presenečeni nad napredkom. pričakovali smo, da bi pridobila 500 g teže, a je napredovala celih 1,5 kg. To je za otroka veliko olajšanje, saj si zdaj lahko privošči tudi več gibanja in celo občasno šport. Ne vem, če bi brez tebe Irena tako kmalu prišli na varno. Sem zelo ganjena, da veš! “

Nina iz Avstralije

“K Ireni sem prišla zaradi bolečin v hrbtu, ki sem jih dobila v nedeljo zjutraj.  Težko sem že hodila,  v  in iz avta je bila huda muka.  Ko je Irena polagala roke na moje telo sem čutila prijetno toploto, na določenih mestih prav vroče.  Po kočani terapiji sem s previdnostjo vstala in ugotovila, da lahko normalno hodim. Ni bilo bolečin. Irena mi pojasni, da če bi bolečine hrbta trajale več časa, ena terapija nebi bila dovolj. No, meni je pomagalo. Hvaležna. “

Silva

Že več časa sem bila brez prave volje, utrujena, nič me ni spravilo v dobro voljo. Prijateljica mi je povedala za Reiki pri Ireni in sem se odločila, da grem. Vzdušje v sobi je bilo prijetno in nekje na sredi terapije sem se popolnoma sprostila in se počutila lažja. Neka nežna energija me je objela. In počutila sem se sproščeno. Prišla sem še na dodatne tri terapije v razmiku treh tednov in dobra volja se je počasi vračala. Tudi smeh se je vrnil na moj obraz. Včasih, ko sem bolj slabo razpoložena se uležem v dnevno sobo in si poskušam priklicati občutje na masažni mizi pri Ireni. Tudi to pomaga. Čeprav mi energetske terapije niso blizu, prej še nisem nikjer bila, me je Reiki prepričal. Sem se odločila, da bom tudi sama naredila inicijacijo in si lahko pomagala sama. Hvala Irena za nov pogled na naš svet.”

                                                                         Ana Marija